top of page

Bilişsel Davranışçı Terapi
(BDT)

BDT yani “Bilişsel Davranışçı Terapi” dir. BDT; düşünceler, duygular ve davranışlar üzerine çalışır. BDT’yi elimden geldiğince anlaşılır ve yalın bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Çevrenizde çok şiddetli (patlama sesine benzer) bir ses duydunuz. Büyük ihtimalle ilk hissedeceğiniz korku ve endişe olacaktır. Kaza mı oldu, bomba mı patladı vs. gibi olumsuz düşünceler belirir. Sonra bir bakıyorsunuz sadece bir dükkanın tabelası düşmüş. Bir anda korku ya da endişe duygunuzun yok olduğunu görürsünüz. 

İlk baştaki düşünceniz neydi? Kaza mı oldu veya bomba mı patladı…

Duygunuz neydi?  Endişe veya korku…

İlk tepkiniz neydi, nasıl bir davranışta bulundunuz? İlk olarak çevrenizde ne oldu diye bakma eyleminde bulundunuz.

Bomba mı patladı düşünceniz tabela düştü olarak değişti ve duygunuz otomatik olarak farklılaştı. Yani düşünceniz değişince duygularınızda değişti.

Bir başka örnekte ise, sevgilinizi aradınız telefona cevap vermedi ve aradan zaman geçti tekrar aradınız yine cevap vermedi. Ne düşünürsünüz? Başına kesin bir şey geldi, beni umursamıyor, beni aldatıyor gibi düşünceler belirebilir. Bunlar aklınıza geldikçe; düşüncelerinize göre duygunuz değişir. Tepki olarak sert bir mesaj, defalarca arama, bulunduğu yere gitme gibi davranışlarda bulunabilirsiniz. Sevgiliniz aradı ve telefonu araba unuttuğunu ve o yüzden açamadığını dile getirdi. Öfke, endişe, korku duygunuzun otomatik olarak da değiştiğini hissedersiniz. Düşünce, duygu ve davranış döngüsü bu şekildedir. 

Peki Bilişsel Davranışçı Terapi ne yapar? Düşünceleri değiştirerek duygu ve davranışlarımızı farklılaştırır. Yapılan araştırmalar zihnimizden ortalama gün içerisinde 6000 adet düşünce geçtiğini söyler  ve bunların yaklaşık yarısı olumsuzdur. Olumsuz düşüncelere anlam yükleyince istemediğiniz davranışlarda ve duygularda kendinizi bulabilirsiniz. Bilişsel Davranışçı Terapi  olumlu düşünmek değil, sağlıklı ve sağlıksız düşünceleri ayırt ederek sağlıksız düşüncelere anlam yüklememeyi öğretir. Düşünceler arkada açık bırakılmış bir radyo gibi sürekli çalar. BDT tekniği ile onu nasıl kısacağınızı ve kontrol edeceğinizi öğrenirsiniz. 

Albert Schweitzer “Gelmiş geçmiş en iyi keşif, insanın düşünce biçimini değiştirerek yaşamını değiştirmesidir.” der. Blarry Dossey’in araştırmasında ise ilginç bir sonuca rastlanır. Sigara içenlerin ölüm oranı içmeyenlere göre fazladır. Sağlığının “bozuk” olduğunu söyleyenlerin  ölüm riskinin “mükemmelim” diyenlerden tam yedi kat yüksek olduğunu belirtir. Düşüncelerin aslında bizim hayatımızda ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu gösterir. Ve hastalıkların yüzde 85’i düşünce kaynaklıdır. Düşüncenizi değiştirerek duygunuzu ve davranışınızın da otomatik olarak değiştiğini ve kontrolün sizde olduğunu göreceksiniz.

IMG_0482_edited.jpg
bottom of page